Entre Feixes, una iniciativa comunitària que recupera oliveres abandonades al voltant de Manresa

Acompanyem a la nova xarxa en una de les seves jornades de treball: una tarda netejant una feixa abandonada d’oliveres, aquest cop prop de la finca de Can Poc Oli, per cultivar-la de forma comunal i que torni a ser productiva.

“Avui fem el que diria que fa més de quaranta anys que no s’ha fet: netejar i treure males herbes. Després, quan arribi la tardor, si hi ha algun arbre que té olives, les collirem. I finalment, quan sigui Nadal, començarem a esporgar i, en aquest cas, a esporgar ben a fons. Al gener i febrer hi haurà molta feina”, explica la Conxita, una voluntària jubilada que avui s’estrena a una de les jornades de treball d’Entre Feixes, el grup de recuperació i gestió comunal de terres de secà impulsat per la Comunalitat de Manresa.

És una tarda calurosa de finals de juny, però les persones voluntàries que han respost a la convocatòria no s’han fet enrere. En total, al grup d’avui hi ha 8 persones, totes amb perfils i coneixements ben diferents, però disposades a oferir el seu temps i el seu treball per recuperar la terra.

La Conxita, per exemple, sabia molt bé què calia fer a cada moment perquè des que es va jubilar ha estat recuperant les oliveres de la seva finca familiar prop de Rajadell. “Aquest d’avui és un camp d’oliveres molt bonic que si es treballés, fins i tot es podria treure molt bon rendiment. És una llàstima que no hi hagi gent que recuperi aquests arbres que han format part del paisatge d’aquest país”.

Conservar un llegat històric

De fet, Entre Feixes neix perquè des de la Comunalitat es va detectar que hi havia un munt de feixes d’oliveres abandonades pels voltants de Manresa malgrat representar tot un patrimoni natural i cultural que cal preservar.

En Joan Sans, un dels impulsors de la iniciativa i tècnic de la Comunalitat, recorda que el primer que es va fer va ser buscar la propietat d’aquestes parcel·les i, a mesura que van anar sorgint noves oportunitats, es va decidir fer una crida als moviments socials de la ciutat, animant-los a recuperar aquestes feixes i cultivar-les de forma comunal.

Un col·lectiu que vol créixer

Entre les persones que van respondre a aquesta crida trobem a l’Alba Canadell que avui, junt amb el Joan, són part d’aquest col·lectiu que fa front a la calor per recuperar més parcel·les abandonades. L’Alba explica que tot i que de moment han començat per recuperar oliveres, també voldrien arribar a fer vinya, ametllers o altres arbres fruiters abandonats.

“Som un grup petit de persones, i per això estem buscant més persones que puguin estar interessades a formar part del col·lectiu i d’aquesta manera arribar a recuperar més quantitat de terreny d’olivera, de vinya o del que sorgeixi”, apunta l’Alba.

Així que ja ho sabeu, si us interessa formar part del col·lectiu i/o participar en una nova jornada de treball que s’organitzarà per a la tornada de les vacances, contacteu-nos. Tothom és benvingut!