Quan encara no s’havien complert dues setmanes del fatídic dia en què la DANA va assolar l’Horta Sud del País Valencià, Sílvia Cortés, portaveu de la Xarxa de Suport Mutu Dana València, va aportar el seu testimoni al II Congrés d’Economies Comunitàries de Manresa.
La taula celebrada el dissabte 9 de novembre en el marc del II Congrés d’Economies Comunitàries de Manresa va convidar a compartir experiències al voltant de l’ajuda mútua en temps de crisi i emergència. A més de la participació ja prevista de Rubén Suriñach, economista i activista vinculat a l’Economia Social i Solidària, i de Rouvikonas, les brigades anarquistes gregues contra els incendis, la conjuntura va convidar a conèixer la situació a temps real que viu el País Valencià de la mà de Sílvia Cortés, portaveu de la Xarxa de Suport Mutu Dana València.
Adaptar-se a una situació canviant
En pocs dies, si una cosa es va poder constatar és que la resposta comunitària a les afectacions va ser rapidíssima. La xarxa va començar amb tres persones que van crear un formulari per connectar a qui necessitava ajuda immediata amb qui podia ajudar in situ. En pocs dies, va créixer fins a una trentena de membres que estan coordinant brigadistes d’arreu, descarregant camions, repartint aliments i materials i organitzant un discurs crític sobre la gestió de les administracions.
Davant la urgència, poder adaptar-se cada dia a una situació canviant i a una dimensió cada cop més gran ha estat una de les claus, va explicar Cortés: “Els primers quatre dies van ser una bogeria i a cada hora hem anat assumint més coses, aprenent sobre la marxa i reformulant-nos constantment”.
Una comunitat prèviament organitzada
Més enllà de la bona fe i de les reaccions individuals —provocades per l’impacte emocional de la tragèdia—, si ha estat possible cobrir les necessitats urgents, ha estat gràcies a l’experiència d’una comunitat activa en diferents moviments socials. Ha estat així com s’ha pogut coordinar una resposta global i anar més enllà d’accions aïllades.
De fet, tot i que han sorgit altres iniciatives, la Xarxa de Suport Mutu Dana València ha estat la principal i més visible per la rapidesa amb què s’ha esdevingut a través d’aquest teixit ja existent: “Hem disposat de locals socials on poder fer recollides d’aliments i materials, però, sobretot, hem tingut una resposta immediata de molta gent que ja viu organitzada en altres moviments i que porta amb ella una cultura i una manera de fer des de la col·lectivitat i el suport mutu”.
L’evidència mostra com alguns ajuntaments han donat una resposta adequada a la seva responsabilitat, però també que no ha estat així en molts altres indrets. Davant d’aquesta situació, s’ha constatat que en els pobles i barris on hi ha menys teixit social, la resposta ha estat més lenta i ha costat més accedir-hi i organitzar-se: “Si la xarxa ha respost tan ràpidament, és perquè la gent ja estava organitzada”, sentenciava la portaveu de la xarxa.
Una resposta política: antiracista i antifeixista
L’impacte d’una situació sobrevinguda aguditza també les desigualtats prèvies. En aquest sentit, segons explicava Cortés, la Xarxa també s’articula des d’un discurs polític clar: En casos on s’han detectat discursos xenòfobs dins dels grups de voluntariat, aquests han estat rebutjats de manera contundent per protegir la cohesió del grup i reforçar el missatge que “les accions solidàries han d’estar fonamentades en la igualtat, el respecte mutu i una perspectiva inclusiva”, resumia Cortés.
Propaganda pel fet
Per acabar, tot responent a la pregunta sobre com enfortir i capacitar les comunitats per respondre en situacions d’emergència, Cortés va remarcar la importància de visibilitzar els resultats concrets de l’organització per mobilitzar aquelles persones que encara no estan actives en les xarxes comunitàries: “Cal difondre quantes persones han estat ajudades, quants recursos s’han mobilitzat i quantes incidències s’han resolt perquè és una forma poderosa de demostrar que l’esforç col·lectiu té impacte i sentit i pot motivar més gent a sumar-se a la causa”, concloïa Cortés.