3 recursos organitzatius al Bages per transformar el model energètic actual

Davant l’escassetat de combustibles, la crisi climàtica i la concentració i el monopoli de l’energia, a la comarca trobem tres espais que aposten per l’autoorganització i la democratització de l’accés a l’energia, resignificant-la com a servei i bé públic.

El caràcter finit dels combustibles fòssils i minerals, així com els impactes de la seva extracció i crema ens han empès a un panorama d’insostenibilitat energètica, territorial i social: l’extracció acostuma a ser països del Sud global i gairebé el 60% de les emissions mundials provenen de la producció i el consum d’energia.

Però, per si fos poc, l’energia ha deixat de percebre’s i gestionar-se com un bé i servei públic per concentrar-se en mans de poques empreses. Ens trobem en un escenari de vulnerabilitat social, ecològica i econòmica estretament vinculada al canvi climàtic i a les pràctiques del sistema capitalista: depenem de les relacions polítiques de la Unió Europea amb estats de l’altra punta del món, de la gestió dels recursos naturals que fan les grans empreses, de la seva política de preus. En un moment d’escassetat de recursos, per què uns pocs en tenen el monopoli?

A l’actualitat, al Bages ja hi ha tres espais que estan treballant en transformar el model energètic actual capaç de proporcionar beneficis mediambientals, econòmics o socials, enlloc de guanys financers.

1. Ateneu cooperatiu de la Catalunya Central

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central ofereix acompanyament per a la creació de comunitats energètiques en forma de cooperativa de consum, suport en tot el procés de constitució i acompanyaments en participació i organització interna.

A més, també fa formacions periòdiques dirigides a noves persones sòcies sobre la participació en la cooperativa, formacions dirigides a Consells Rectors sobre les seves funcions i responsabilitats i, amb la col·laboració d’Osona Energia oferirem càpsules formatives de difusió del model d’activitat econòmica de les comunitats energètiques partint del model d’Osona.

La xarxa d’ateneus cooperatius de Catalunya és un servei gratuït impulsat pel departament de treball i empresa de la Generalitat.

Visita el web

2. Comunitat Energètica Popular

La Comunitat Energètica Popular, CEP, va néixer l’hivern de 2021-2022 per atendre les situacions crítiques al voltant dels subministraments energètics o d’aigua a Manresa.

La CEP ha fet diversos assessoraments al local de la FAVM, treballant colze a colze amb el moviment veïnal, així com ha dut a terme tallers públics per entendre les factures. La comunitat ha estat una continuació de l’Aliança contra la Pobresa Energètica del Bages, que va funcionar fa uns anys.

Un dels seus objectius és difondre un ideari de decreixement, autogestió i sostenibilitat, que seran imprescindibles per fer front a la crisi energètica en curs sense desanimar-nos.

Segueix-les a Twitter

3. Som Energia Bages

El grup local de Som Energia Bages està format per persones sòcies voluntàries que traslladen els valors que promou Som Energia al seu territori, fent que el projecte prengui forma, creixi, i s’arreli a les diferents realitats locals.

El grup local treballa de manera autònoma i horitzontal, tot fent difusió de la cooperativa energètica a la comarca, participant en xerrades i fires. També participa en organitzar les compres col·lectives de plaques solars al Bages.

Visita el web