En els darrers anys, a Manresa ha crescut el nombre d’espais que promouen la participació, la capacitat de decidir sobre l’origen dels aliments que mengem i la consciència ambiental davant l’emergència climàtica. Alhora, generen relacions personals que enforteixen el teixit de la ciutat i donen resposta a necessitats socials diverses. Ara, aquests horts s’han unit en una xarxa per compartir recursos i aprenentatges.
En els vuits horts socials i comunitaris repartits per Manresa s’hi conreen verdures i hortalisses i, fins i tot, fruites. Tanmateix, hi ha algunes diferències en els objectius i la manera d’organitzar-se i participar. Per una banda, els horts socials estan impulsats per entitats que donen suport i treballen per millorar les condicions de vida de persones en situació de vulnerabilitat com aturades, preses, jubilades o en irregularitat jurídica. Per altra banda, els horts comunitaris neixen de l’autoorganització veïnal i l’objectiu principal és crear alternatives al sistema capitalista més sostenibles amb el planeta i les persones: es conrea per a l’autoconsum i l’organització és des d’un model assembleari, horitzontal i participatiu en pro del col·lectiu.
Beneficis socials, emocionals i laborals
A través de l’agricultura, les persones que participen en els horts socials experimenten els beneficis d’implicar-se en projectes col·lectius, tant emocionals com socials i, fins i tot, d’aprenentatges per a millorar les oportunitats laborals. Aquest és el cas de l’“Activa’t a l’hort” de Càritas Arxiprestal de Manresa que brinda espais formatius per a la inserció laboral, principalment en Auxiliar de producció i comercialització de productes hortícoles i peonatge agrari, als terrenys de la Casa Costafreda, cedits per l’Ajuntament. A més, també promou els vincles amb projectes de l’Economia Social i Solidària del Bages i les persones participants poden autoabastir-se amb els aliments conreats. Càritas també col·labora en la promoció de l’hort dels “Horts Inspiració” de l’Associació Inspiració 2022 al Convent de les Caputxines on persones voluntàries ofereixen formació a persones en situació de vulnerabilitat per tal de facilitar-los la inclusió social.
A l’Avinguda Pirelli, la Fundació del Convent de Santa Clara gestiona l’altre hort social de la ciutat. En aquest cas, l’espai està dividit en parcel·les per a l’autoconsum de persones i famílies en situació de vulnerabilitat i, paral·lelament, també es treballen terres comunitàries la producció de les quals es destina al banc d’aliments de la mateixa fundació.
Espais col·lectius per generar alternatives al capitalisme
L’Hort d’en Jaume situat sota La Balconada, l’Hort Popular La Corretjola dels barris de Poblenou i Plaça Catalunya, i l’Hort Utopia al barri de la Guia, són tres exemples d’horts comunitaris, populars i autogestionats que han nascut a iniciativa del veïnat. En el seu funcionament, tan important és poder conrear els aliments per a l’autoabastiment de forma ecològica i respectant els cicles de la natura, com crear un espai col·lectiu i de trobada davant l’individualisme que promou el sistema capitalista. A La Corretjola, per exemple, s’hi organitzen també activitats familiars, jornades i concerts en un espai simbòlic de la resistència a l’especulació immobiliària a la ciutat, ja que va ser alliberat de les mans de la Sareb el 2020 en plena crisi de la Covid-19.
També hi ha exemples de projectes d’agricultura ecològica i comunitària que són fruit de l’aliança entre l’Ajuntament i entitats socials, com els Horts de la Culla a La Balconada i els Horts de les Escodines, que rep el nom del barri on s’ubica. En el primer cas, l’origen se situa el 2019 a partir de la col·laboració del Pla de Desenvolupament Comunitari de la Balconada, la Casa de la Culla i el Punt Òmnia de la Balconada amb el suport de l’AVV de la Balconada. En el segon cas, també va ser el Pla de Desenvolupament Comunitari de les Escodines el marc a partir del qual es va crear l’hort el 2015, juntament amb l’Associació Oliva.
La Xarxa: “sembrant agroecologia, creant comunitat”
Alguns fa més temps que altres que estan en marxa, però ha estat recentment que s’ha detectat la potencialitat de compartir aprenentatges i recursos entre tots ells. Per això, sortint dels marges de cada hort per connectar-se els uns amb els altres, s’ha creat un espai de col·laboració promogut per la Comunalitat de Manresa. Amb la Xarxa d’Horts Socials i Comunitaris de Manresa es fa un salt d’escala en tots els projectes, per exemple, compartint eines i coneixements, cooperant per aconseguir fems i compost de manera conjunta, organitzant jornades formatives conjuntes i tornalloms… en resum, tal com expressa el lema de la Xarxa, “sembrant agroecologia, creant comunitat”.
En definitiva, a prop de cada casa hi ha un espai on poder participar activament d’un model d’alimentació més sostenible i de proximitat amb la resta de veïns i veïnes. Si tens ganes de sumar-t’hi, ara ja els coneixes tots.