Què estic pagant? Aprenem a llegir la factura de la llum

Des de la Comunalitat de Manresa hem impulsat dos tallers impartits per Som Energia amb algunes claus per entendre la factura de la llum i repassar les accions al nostre abast per tal d’estalviar.

El funcionament del sistema elèctric és complex i no sempre tenim clar què és el que estem pagant. A més, el preu no para de pujar i deixa a moltes persones en situació de pobresa energètica: entre un 10 i un 15% de la població de l’Estat Espanyol es troba amb dificultats per mantenir casa seva a una temperatura adequada els mesos més freds i més càlids i fer front al pagament de les factures de la llum, el gas o l’aigua.

Tant si ens trobem en una situació de vulnerabilitat com si no, saber què paguem i conèixer els diferents tipus de contractes existents és clau per decidir quina és l’opció que més ens convé i que s’adapta millor a les nostres necessitats. Aquests són els objectius dels dos que hem realitzat durant el mes de febrer en col·laboració amb el grup local del Bages de Som Energia al casal de la gent gran de la Balconada i al local de l’ACC del Xup.

En aquests tallers es van desgranar els diferents apartats i conceptes de les factures de contractes domèstics com les dades de la factura, l’electricitat utilitzada, la potència contractada, el CUPS, l’impost d’electricitat o el lloguer del comptador. També vam aprofundir en els diferents tipus de contractes existents i amb tot aquest coneixement les persones assistents van marxar amb més eines per a prendre decisions.