Els dies 8 i 9 de novembre Manresa serà punt de trobada, reflexió i intercanvi d’experiències alternatives al capitalisme que estan donant respostes exitoses a les crisis socials, econòmiques i mediambientals. S’abordaran temes com la gestió col·lectiva dels recursos naturals davant la crisi climàtica, les cures més enllà de la família tradicional o la cooperació en situacions d’emergència.
Contingut actualitzat el 4 de novembre de 2024
Manresa es prepara per a la segona edició del Congrés d’Economies Comunitàries, una cita que tindrà lloc els dies 8 i 9 de novembre a la Sala Els Carlins. Organitzat per la Comunalitat de Manresa i amb el suport de l’Ajuntament de Manresa, aquest esdeveniment es consolida com un espai de reflexió i intercanvi d’experiències per demostrar que és possible donar resposta als reptes dels nostres temps d’una manera més justa i respectuosa amb les persones i el planeta.
Després de la bona acollida de l’edició anterior —més de 500 persones van participar en les activitats—, enguany es vol posar l’accent en les iniciatives que resolen les necessitats de la gent des del suport mutu. És a dir, ajudar-se des de la cooperació i la reciprocitat entre persones, amb relacions de solidaritat que s’oposen al consumisme i a les desigualtats que genera el sistema capitalista.
Enguany, el programa de xerrades i ponències vol ser encara més pràctic i concret: superant els debats teòrics, el que es podran conèixer són experiències reals que ja existeixen, que funcionen exitosament en algun indret del món i que permeten inspirar iniciatives similars en altres territoris. Així, amb vistes enfora, però amb arrels a Manresa, la trobada també vol servir per reforçar i impulsar els projectes socials existents a la ciutat.
Més enllà de la família tradicional
La ponència inaugural de divendres 8 a la tarda, “Les cures fora del capitalisme. Entre la comunitat, la família i l’Estat”, comptarà amb les sociòlogues Raquel Martínez Buján i M.E.O’Brien, que protagonitzaran un diàleg sobre la necessitat de replantejar com ens fem càrrec de les persones del nostre entorn proper i el repartiment de les tasques del dia a dia.
Així, oferiran una mirada que vol sortir de l’àmbit individualista i privat de la família tradicional per posar en comú les necessitats i gestionar-les conjuntament amb els nostres veïns i veïnes.
Ajuda mútua en temps de crisi
El matí del dissabte 9 de novembre començarà amb una xerrada dedicada a les respostes comunitàries davant les situacions de crisi amb l’economista, activista social i escriptor Rubèn Suriñach i un membre de les brigades anarquistes contra incendis del col·lectiu grec Rouvikonas.
En aquesta ponència s’explorarà com les comunitats s’organitzen i es coordinen per oferir suport i assistència en emergències climàtiques o altres crisis socials com la del covid. Veurem com en resposta a aquests esdeveniments es pot enfortir el suport mutu i la resiliència comunitària, i com estan ara aquestes organitzacions.
Experiències de gestió comunal de recursos naturals
A continuació, tindrà lloc la xerrada “Gestió comunal de recursos naturals” amb Joan Arévalo de la Comunitat Minera d’Olesa), Xosé Antón Araúxo de Comunidade de Montes de Couso i Ariadna Tremoleda de la Fundació Emprius.
Aquesta taula explorarà experiències de gestió comunal de recursos naturals com l’aigua, terres i boscos, unes iniciatives que promouen la cultura i pràctiques dels béns comuns naturals com a estratègia per la sobirania local, i l’enfortiment de comunitats resilients i sostenibles.
Taules de debat ajornades
A la tarda, des de la Comunalitat de Manresa volem donar suport a la manifestació convocada a València per entitats cíviques, socials i sindicals per exigir responsabilitats polítiques per la gestió de la DANA al País Valencià. Per aquest motiu, cancel·lem el dinar popular a càrrec del Menjador Popular i Comunitari de l’Ateneu la Sèquia i ajornem les activitats previstes en aquesta franja. Aviat anunciarem nova data!
D’una banda, s’ajorna el debat “Reptes i respostes comunitàries contra el racisme”, on activistes com Maritza Buitrago (Activista del Col·lectiu Maloka, Regularización Ya, ass Migress, Coop57) i Cesar Mendoza (militant d’A l’aguait) estaven convidades a compartir experiències d’organització per combatre el racisme estructural que, més enllà de les agressions directes, és present en els patrons amb què s’organitza la nostra societat.
Per l’altra, la taula sobre “Salut Comunitària des del suport mutu” amb la que es volia explorar iniciatives que responen a les mancances del sistema sanitari actual. De la mà de la cooperativa Metzineres, el col·lectiu Insània Barcelona o La case de Santé de Toulouse, s’ofereixen models alternatius centrats en la prevenció i la cura des dels vincles socials en casos de trastorns de salut mental o addiccions a les drogues.
La Comunalitat de Manresa: Motor de desenvolupament local
El congrés és impulsat per la Comunalitat de Manresa, un programa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya que fomenta les estructures econòmiques d’autogestió comunitària, i que a Manresa la coordinen 5 entitats de l’Economia Social i Solidària.
Des de la seva creació fa dos anys, aquest projecte ha facilitat la creació de cinc xarxes de suport a la ciutat, centrades en àrees com la sobirania alimentària, la gestió de residus i la tradició tèxtil manresana. L’objectiu és continuar reforçant aquestes iniciatives locals per fer front als reptes globals de manera cooperativa i sostenible.
Recorda, tens tot el programa complet aquí. Si estàs interessada, inscriu-te ara . T’hi esperem!
I en cas de necessitar servei servei de canguratge contacteu-nos a info@comunalitatmanresa.cat.