ÀMBITS

Cultura

Comunalitat_icona àmbit_cures 1b

Promovem la intercooperació entre professionals de la cultura i les arts. Reforcem i impulsem el naixement de noves cultures comunitàries i transformadores

Debatem i analitzem el paper de la cultura com a eina transformadora

Promovem espais de coneixença entre artistes locals

Rutes de la memòria de l’activisme a Manresa

Des de la Comunalitat de Manresa volem difondre el llarg historial de lluites socials que han construït i configurat el teixit de la nostra ciutat, organitzant rutes de memòria de l’activisme que recuperin els escenaris més representatius d’on van tenir lloc les diverses lluites de la nostra societat.

Ruta de l’activisme històric i el suport mutu

La ruta s’inicia a la fàbrica nova i recordar la vaga de 1946 i continua per la Pista Castell on se celebraven els concerts antirrepressius dels 80s-90s, tant importants pels moviments socials de l’època. Després, es visita a la Plaça Espanya, escenari de l’acampada del 0,7% dels anys 90 contra el Deute Extern, també la seu del Casal Alimara, al carrer Angel Guimerà, 53, que va patir un atemptat amb bomba al 89 per un grup d’extrema dreta i,, finalment, la ruta conclou a la pl. Sant Domènec per recordar l’acampada del 15M.

Descarrega’t la ruta de l’activisme
Ruta del cooperativisme històric

En aquesta ruta es visiten els indrets que han configurat l’estructura econòmica cooperativa i mutualista de la nostra ciutat durant el segle XIX i primera part del XX. Redescobrirem indrets relacionats amb el model cooperatiu i autogestionat o amb esdeveniments significatius per les pràctiques econòmiques col·lectivistes durant l’època republicana i la guerra. Passant per la Cooperativa Manresana de Llauners, Cooperativa Elèctrica Manresana, la seu d’Industries socialitzades d’espart, palma i derivats de la Guerra Civil, l’empresa cooperativitzada Maquinària Industrial i la Cooperativa/Sindicat Agrícola Comarcal del Bages.