Rutes històriques per a grups per redescobrir les lluites socials a Manresa

La Comunalitat de Manresa continua apostant per mantenir viva la memòria dels moviments socials de la ciutat a través de passejades que recorren els llocs més emblemàtics i recorden els fets ocorreguts. El projecte es va engegar fa gairebé un any amb dues propostes sobre activisme i cooperativisme que continuen obertes a grups de deu persones o més sota demanda i de forma gratuïta.

La idea és compartir una passejada pels escenaris més representatius de la ciutat i acompanyar-les d’explicacions de persones expertes i coneixedores dels fets que hi han ocorregut i que han configurat un eix cronològic ininterromput d’implicació veïnal. Així, es vol posar de manifest que si avui en dia la ciutat compta avui amb un fort teixit veïnal, associatiu, cooperativista i de suport mutu, no és només perquè sobrin els motius per canviar les coses, sinó també perquè els referents ja venen de lluny.

Des de la vaga de la Fàbrica Nova del 1946 fins a l’Acampada del 15-M del 2011 a la plaça de Sant Domènec; passant per la pista Castell per recordar els concerts antirepressius dels anys vuitanta i noranta, l’Acampada pel 0,7% a la plaça Espanya i l’atemptat contra el Casal Alimara al carrer Àngel Guimerà. Aquests són els fets i els moments recollits a la Ruta de l’activisme històric i el suport mutu.

Per altra banda, Ruta del cooperativisme històric proposa la visita d’indrets que han configurat l’estructura econòmica cooperativa i mutualista de la ciutat durant el segle XIX i primera part del XX. Així, els punts escollits són la Cooperativa Manresana de Llauners; la Cooperativa Elèctrica Manresana; la seu d’Indústries socialitzades d’espart, palma i derivats de la Guerra Civil; l’empresa cooperativitzada Maquinària Industrial i la Cooperativa/Sindicat Agrícola Comarcal del Bages.

Es tracta d’una proposta gratuïta i dirigida a grups d’amics, entitats, instituts o qualsevol altre col·lectiu amb ganes de caminar i conèixer la història de les lluites socials de Manresa. Per demanar informació i organitzar-ne una només cal que us poseu en contacte amb la Comunalitat de Manresa a través del correu electrònic info@comunalitatmanresa.cat o per telèfon al 633 323 205.