Visitem la seu del grup, el local de l’Associació de veïns i veïnes del barri, per parlar amb aquest grup de dones que en poc més d’un any ha aconseguit crear un espai de trobada i suport on crear vincles i sentir-se acompanyades.
El grup de dones de la Balconada neix el setembre de 2021 fruit de l’impuls de l’Irene Herbera, tècnica del Punt Òmnia de la Balconada i l’Helena, d’Entretothom, i amb l’objectiu de trobar-se per crear nous vincles des del suport mutu.
En la seva cita setmanal al local de l’Associació de veïns i veïnes del barri, les dones esmorzen, fan activitats, assisteixen a convocatòries d’altres col·lectius, com ara els desnonaments de la PAHC i s’ajuden en tot el que calgui. “Si algú necessita ajuda o informació sobre alguna cosa totes ens ajudem. Som moltes, però som una”, afirma l’Encarna, una de les integrants del grup.
A més totes les decisions es prenen de manera consensuada. Tal i com explica l’Herbera, “aquestes trobades són molt des de l’assemblearisme, que tothom pugui fer propostes i que entre totes decidim i arribem a un consens”.
Un grup obert a tothom
El grup de dones va néixer, doncs, com un espai on socialitzar. Ara, a través del boca-orella, s’hi van unint dones que coneixen el projecte mitjançant les activitats o la difusió que fan, i ja no són només del barri, sinó també d’altres zones de Manresa i fins i tot de municipis com Navarcles. Per això, tot i que fins ara, era un grup autogestionat, han vist necessari demanar una subvenció per poder fer més activitats o comprar materials. “Cadascuna aporta el que pot, un plat per esmorzar, unes pintures, però volem fer més coses”, explica la Marisol.
Més enllà de les trobades, durant l’any passat van fer molts tipus d’activitats, tallers de cuina de diferents cultures, henna, ioga, música, sortides, anar al teatre, anar al riu, un “mercadillo” de roba…
Moltes de les activitats són obertes a tothom. “Del que fem si ho pot aprofitar algú ens sembla perfecte”, comenta Herbera. En fan difusió a través de la revista del barri “La veu de la Balconada” i del seu Instagram, amb cartells o amb el boca-orella.
Un espai de suport mutu
Algunes de les dones del grup també participen dels horts comunitaris de la Culla, que tal i com explica la Khadija “per les famílies que encara no tenen ingressos és una cosa que pot ajudar molt”. A més, com moltes d’elles es troben en situació irregular i necessiten informació, l’Herbera comenta que darrerament han parlat amb un advocat perquè les assessori.
Estan creant vincles des del respecte i el suport mutu. Algunes d’elles viuen situacions delicades i aquest grup els aporta aquest escalf tan necessari per a tothom. “A mi el que m’ha ajudat com a persona en situació irregular és sentir-me inclosa en un grup, passar un any millor que els dos anteriors, la veritat és que estar en aquest grup m’ha ajudat molt”, manifesta Khadija.
Pel que fa al futur, totes les integrants tenen moltes ganes que continuï endavant, seguir creant xarxa i oferint el suport que sigui necessari. I com explica l’Encarna “també estem contentes quan hi ha baixes, perquè això vol dir han trobat feina o estan estudian. Això sí, que quan puguin ens vinguin a veure que sempre seran una part del grup”.