Els tallers comunitaris de La Repara, un espai per aprendre a reparar petits electrodomèstics a la Balconada

Tots els dijous a la tarda, al barri de la Balconada s’organitzen uns tallers per aprendre a donar una segona vida a petits electrodomèstics o aparells informàtics que han deixat de funcionar amb l’ajuda de persones voluntàries que comparteixen els seus coneixements.

La Repara és el nom que reben els nous tallers comunitaris oberts a tothom on es pot aprendre a fer les reparacions fàcils i de manera segura de petits electrodomèstics. Estan impulsats per la Comunalitat de Manresa i amb el suport del Pla de Desenvolupament Comunitari de la Balconada, però les protagonistes són les persones voluntàries que, gràcies als seus coneixements, ajuden les participants a resoldre problemes tècnics i donar una segona vida als aparells que han portat.

“Hem d’intentar generar menys escombraries i m’agrada ajudar a evitar que es llencin aparells que encara es poden fer servir”, explica en Jesús que és voluntari als tallers que cada dijous a la tarda s’organitzen a l’espai que ha cedit l’Associació de veïns i veïnes de la Balconada a la Plaça Oleguer Miró, 30-32.

Un espai comunitari a la Balconada

L’espai, que abans estava en desús, s’està condicionant perquè en un futur pugui ser un espai de reparació d’electrodomèstics per al veïnat. Segons Juan Carlos Colchero, president de l’Associació de Veïns de la Balconada, “el que busquem és crear un grup de persones voluntàries que participin en aquest espai i que quan a la gent gran quan se li espatlli un electrodomèstic, poder-ho arreglar nosaltres i cobrar-li només el que val la peça.”

De moment, els tallers de La Repara han trobat un espai fix a la Balconada, però des de la Comunalitat de Manresa s’està treballant per trobar altres localitzacions que puguin acollir-los. De fet, puntualment també s’han organitzat tallers d’autoreparació al Xup.

El centre de recuperació d’aparells, una altra opció a la ciutat

A banda de La Repara, a la ciutat trobem una altra iniciativa que també treballa en la mateixa línia. Es tracta del Centre de Recuperació d’Aparells, que va posar en marxa la passada primavera les cooperatives a Codornella i Cultura del Bé Comú. Està obert a tothom, sense necessitat d’apuntar-se o demanar cita prèvia, tots els dimecres a la tarda. Aquest centre comunitari al voltant de la reparació d’aparells es troba als baixos del carrer Sant Andreu núm 6.

*Si vols més informació sobre els tallers La Repara, escriu-nos a info@comunalitatmanresa.cat o truca’ns al 671 600 31 60.