Com es cobreixen les mancances del sistema sanitari des de l’organització col·lectiva?

La xerrada “Salut Comunitària des del suport mutu” celebrada el 23 de gener al Casal de les Escodines va destacar la construcció de vincles socials com a mecanisme per abordar la salut mental des d’una perspectiva més humana i menys medicalitzada.

Finalment, la trobada del II Congrés d’Economies Comunitàries de Manresa que s’havia ajornat per donar suport a la manifestació en suport a les víctimes de la DANA al País Valencià, va celebrar-se amb la presència del col·lectiu INSANIA i Ester Teixidó, coordinadora del màster en salut i comunitat a la UManresa. 

Així, les persones assistents van poder conèixer de primera mà l’experiència de dues membres d’aquest projecte que uneix persones neurodivergents i psiquiatrizadas per teixir xarxes de solidaritat, construir espais segurs i inclusius per a tothom i posar la diferència com a valor i no com a problema. 

Un sistema sanitari deshumanitzador

Les dues representants d’INSANIA van assenyalar les mancances del sistema sanitari actual que, segons van descriure, no té en compte les especificitats de cada persona a l’hora d’acompanyar-la en situacions de crisi. En aquest sentit, el suport mutu i l’organització comunitària permeten disposar d’una xarxa relacional de proximitat, coneixedora de l’expressivitat i les singularitats de cadascú: “Conèixer a l’altra persona i saber com és el seu comportament habitual et permet identificar i preveure que pot aproximar-se un episodi de crisis”, explicaven. 

D’aquesta manera, no només es redueix el malestar que viuen les persones que es troben en aquesta situació, sinó que el suport mutu també protegeix i s’anticipa al procés institucional perquè facilita la detecció dels senyals que indiquen transformacions en l’estat emocional. 

L’acompanyament i la comprensió per pal·liar la violència

La construcció d’aquests vincles i espais segurs pot ajudar també a prevenir l’estigma que ocasiona el model sanitari vigent perquè, tal com està concebut, encara avui dia, es fonamenta en protocols i praxis violentes i despersonalitzadores que se centren en la imposició com a mètode habitualment emprat i acceptat, segons van assenyalar les ponents. 

La privació de llibertat, la falta d’intimitat, la medicalització abusiva o les contencions forçoses són només algunes de les violències sofertes en les situacions d’internament que les ponents van coincidir a considerar com a “carceràries” i amb un “excés de medicalització que, fins i tot, porta a ser insensible amb el dolor”. 

És en aquest context que l’acompanyament, la comprensió i la inclusivitat que promouen col·lectius com INSANIA i altres estratègies comunitàries permeten l’empoderament psicosocial i construeixen resistència sociopolítica: les persones deixen de ser individus aïllats i considerats malalts per esdevenir un grup des del reconeixement mutu. 

La medicalització vinculada a la productivitat

Durant la jornada es va argumentar com la societat actual educa les persones perquè encaixin en l’engranatge del sistema capitalista. És a dir, perquè siguin productives i consumeixin. Així, aquelles que no encaixen en la norma d’aquest model social són assenyalades i medicalitzades per tal que s’hi adaptin o, si més no, perquè no molestin. A més, això es produeix en tots els cicles de la vida: des que som petits a les escoles fins que som grans i acabem en una residència. 

D’aquesta manera, el suport mutu i la solidaritat neurodivergent són eines per crear consciència, fer visible i desestigmatitzar les realitats no normatives que poden existir.