“Les cooperatives són eines i com a eines poden ser instruments per avançar.” 

Cooperation Jackson és un projecte d’economia comunitària revolucionari a Mississipi, Estats Units. Kali Akuno ens ho explica, com a cofundador i codirector. Per a ell la comunitat és una eina essencial per empoderar a la comunitat negra i assolir una transformació social col·lectiva. 

Cooperation Jackson no es basa en la il·lusió que les cooperatives són la solució definitiva a tots els reptes que es proposen. Han començat creant una estructura democràtica d’organització laboral que concedeix a la comunitat la capacitat de triar on i quan treballen. A partir d’aquí, Akuno afirma que “si i les cooperatives no serveixen per empoderar a la nostra gent buscarem una altra forma”.

Per Akuno la idea de revolució no es tracta d’un esdeveniment únic, sinó un procés constant que implica una comprensió més profunda de la democràcia i el canvi social. Segons ell: “Al final del dia hem de preguntar-nos quina és la nostra missió i quines són les nostres pràctiques per crear noves relacions que permetin crear la transformació”. Això vol dir un reenfocament o avaluació del procés, on l’aprenentatge i l’adaptabilitat siguin claus en la transformació. 

Construir instruments per la classe treballadora

El 80% de la comunitat és negra i aproximadament el 50% està en situació de pobresa.  Amb una població de 150.000 habitants, la xifra d’atur o amb poc treball està al voltant del 50%. Hi hauria, per tant, una necessitat de 60.000 llocs de treball. Una situació difícil, però que Akuno ha après a afrontar com una oportunitat. Hi ha moltes persones que disposen de temps i habilitats que poden treballar en tasques col·lectives. Suggereix, també, la possibilitat de treballar només 20 hores a la setmana per aconseguir una millor qualitat de vida per a tothom.  

D’aquesta manera, el moviment es consolida al voltant de col·lectius i projectes que cerquen l’organització i el desenvolupament d’alternatives per abordar les necessitats urgents de la comunitat. Per aconseguir-ho, estan portant a terme una tasca revolucionària, millorar la qualitat de vida, basada en una estratègia que conté dos passos claus: 

  1. Compra de terres: Després de reconèixer la dependència del lloguer, van voler evitar ser partícips  del mercat capitalista i la comunitat va decidir adquirir terres.
  1. Sobirania Alimentària: la comunitat busca la capacitat d’abastir-se i produir els seus  propis aliments de manera independent i sostenible. 
Crida urgent per frenar el canvi climàtic

La regió ha experimentat una alteració profunda a causa del canvi climàtic, amb un notable augment en la freqüència i la intensitat dels fenòmens meteorològics extrems com huracans i tornados. Allà on abans aquests fenòmens es concentraven en zones concretes dels Estats Units, ara es manifesten a gran escala, afectant la major part del sud del país. Aquests esdeveniments han provocat destrucció, quatre comunitats senceres han desaparegut. Hi ha hagut problemes significatius amb el subministrament d’aigua potable, la comunitat ha passat un mes sense aigua corrent. Aquesta situació ha obligat els habitants a recórrer a l’ús  d’ampolles d’aigua, generant una problemàtica addicional pel gran volum de plàstics que s’ha originat. 

L’educació com a eina de lluita

Akuno ha posat en relleu la importància de l’educació com a eina fonamental per despertar l’interès dels joves en la lluita política i social, especialment enfront del racisme sistèmic. “Volem portar la lluita així de lluny a la nostra vida. (…) “Tardarem generacions a acabar en el racisme sistèmic. Estic fent algunes coses que sé que seran difícils”.

La cooperativa està ara en la seva tercera generació, el que implica que ja ha experimentat dos tancaments previs. La capacitat de la cooperativa per adaptar-se als canvis del context econòmic, social i ambiental, poden ser claus per mantenir actives a les generacions més joves.

Per Akuno el moviment negre necessita alçar la veu per fomentar la seva autonomia i capacitació. Essent possible gràcies a l’educació popular, on els més joves malgrat que no disposen de tota l’experiència del món saben escoltar i aprendre de la gent del seu voltant.