La xarxa d’horts socials i comunitaris de Manresa, un nou espai de trobada per a les horticultores de la ciutat

L’hort La Corretjola, l’hort de Santa Clara, els horts Inspiració, l’hort de les Escodines, l’hort Utopia, l’hort d’en Jaume, els horts de la Culla i Activa’t a l’hort són els vuit horts adherits a aquesta nova xarxa impulsada per la Comunalitat de Manresa.

Els horts socials i comunitaris no només reivindiquen l’ús de solars o terrenys en desús on crear oasis de vida i garantir el consum de fruita i verdura de km0, sinó que també promouen l’alimentació sostenible, hàbits saludables i, en definitiva, alternatives econòmiques de proximitat.

Enxarxar-se per enfortir el suport mutu

Des de la Comunalitat de Manresa es va detectar que tot i tractar-se d’espais potents amb molta empenta, no es treballava de manera conjunta, de fet “molts d’ells ni es coneixien” explica en Joan Sans, treballador de l’associació L’Era, una de les entitats impulsores de la Comunalitat, durant la presentació de la xarxa a la Festa del Riu, la festa de l’Economia Social i Solidària de la Catalunya Central que es va celebrar el passat 27 de maig.

Es van posar per feina i van impulsar la xarxa d’horts socials i comunitaris de Manresa que agrupa vuit horts i que promou el treball i aprenentatge col·laboratiu dels horticultors i horticultores, però també posa el focus en les relacions personals i la creació de vincles entre les persones que participen en la xarxa.

La fórmula de la xarxa: aprenentatge i cohesió de grup

En aquest sentit, no només comparteixen eines i coneixement per garantir el bon funcionament dels horts, impulsen activitats com la recollida de fems i compostatge o comparteixen una biotrituradora.

També, fan visites plegades a altres horts del territori i això reforça no només la idea de posar en comú aprenentatges per aconseguir una bona collita, també es creen dinàmiques de confiança que reforcen el vincle personal.

El repte del projecte col·laboratiu és conjugar l’agricultura amb les relacions personals i la participació ciutadana.

Mirada externa per superar dificultats

“Des de la Comunalitat creiem que els horts s’autogestionen bé. De totes maneres, continuarem promovent activitats conjuntes i espais de trobada entre la xarxa i donarem suport quan les persones vinculades als horts ens ho demanin. Organitzar-se per a un objectiu comú és molt engrescador, però si sorgeixen dificultats o si es vol avançar amb cautela, val més comptar amb el suport de persones externes que aportin una visió fresca i descentrada del projecte”, assegura en Joan.

La xarxa es va posar en marxa a finals de l’any passat, però no ha estat fins a la celebració de la Festa del Riu, la festa de l’Economia Social i Solidària de la Catalunya Central, que s’ha presentat la iniciativa a la comunitat.