És una iniciativa que vol fer accessible un menú de migdia saludable per a tothom —independentment de la situació econòmica de cadascú—, però també, un espai obert a la participació que promogui relacions veïnals més enllà dels projectes assistencialistes que hi ha hagut fins ara.
Els diferents col·lectius socials vinculats a l’Ateneu Popular La Sèquia s’han organitzat per fer front a la pobresa i la precarietat de la ciutat. Una de les conseqüències palpables és que molts veïns i veïnes no poden tenir almenys un plat a taula al dia en condicions i, per capgirar la situació, van tenir una idea: un menjador que oferís menús de migdia saludables, a preus accessibles i gestionat per les mateixes persones que després s’assaguessin a la taula a compartir el dinar.
El que era una idea, avui ja és una realitat. El migdia del dilluns 7 d’octubre el menjador va obrir les portes per servir 40 àpats amb un menú que va incloure un gaspatxo de síndria, paté de verdures tipus mutabal i un empedrat amb un toc personal del cuiner.
Un espai obert a tothom
Després de l’ambient festiu i les bones sensacions del primer dia, la feina continua i l’objectiu és clar: “Estem molt motivats i hem rebut molt suport de persones que consideren que és un projecte necessari, però ara el necessitem és que la gent s’impliqui i ens ajudi a tirar endavant el projecte col·lectivament i que puguem crear un espai de socialització i suport mutu”, explica en Jordi Bordes, un dels impulsors.
El menjador està obert cada migdia, de dilluns a divendres, i ofereix diferents opcions de preu segons la implicació de la persona. Aquelles que participen activament en les assemblees i tasques del menjador poden accedir al menú per només 1 euro. Per a altres persones que volen gaudir del servei de manera més puntual, hi ha opcions de 5 i 8 euros.
L’objectiu és garantir que totes les persones, independentment de la seva situació econòmica, puguin accedir a una dieta sana, equilibrada i de qualitat. A més, hi ha opcions de menús omnívors i vegetarians, sempre sota reserva prèvia a través de whatsapp o de les xarxes socials del projecte.
Més enllà de l’alimentació: comunitat i suport mutu
“El sistema capitalista no permet que tothom tingui accés a una alimentació sana i aquest projecte neix precisament per donar-hi resposta amb la implicació activa d’aquestes persones”, explica Bordas, perquè el projecte entén que les necessitats individuals són fruit de violències estructurals i que, per fer-hi front, cal trencar l’assistencialisme tradicional dels menjadors socials que perpetuen la desigualtat i l’aïllament de les persones.
A més, com que compartir el fet de menjar i compartir un àpat sempre uneix, els dinars volen ser un espai de trobada entre veïns i veïnes, una estona per conèixer-se i construir així una comunitat forta que afronti els reptes socials de forma col·lectiva.
T’esperen per construir el projecte junts, t’hi apuntes?
Per a aquelles persones interessades a participar activament en el projecte, el menjador ofereix diverses vies de col·laboració i només cal visitar l’Ateneu qualsevol migdia o posar-s’hi en contacte a través de les seves xarxes socials. Les assemblees es convocaran de manera regular i es comunicaran pels canals de difusió habituals els quals també pots contactar si tens qualsevol dubte: Instagram (@ateneupopularlasequia), X (@AteneuLaSequia) o WhatsApp al +34 722 443 756.