La Comunalitat de Manresa impulsa 6 noves iniciatives comunitàries de suport mutu i d’intercooperació als barris en el primer any

Fem repàs de com ha estat el primer any de vida d’aquest nou programa d’acció comunitària a la ciutat, les fites aconseguides i quins són els reptes que encarem pels pròxims mesos.

Des que la Comunalitat de Manresa va començar a caminar com a projecte l’objectiu va estar clar: oferir una eina d’acompanyament útil per a la diversitat de projectes d’economies comunitàries, suport mutu i béns comuns urbans que existeixen a la nostra ciutat.

Després d’uns primers mesos d’anàlisi, diagnosi i de voler aterrar bé les accions perquè realment tinguessin una utilitat i una transcendència, des de la Comunalitat s’ha aconseguit crear i impulsar noves iniciatives comunitàries de suport mutu i d’intercooperació als barris.

Les 6 noves xarxes impulsades

En el seu primer any s’han impulsat un total de 6 iniciatives:

  • la xarxa de suport d’horts socials i comunitaris que agrupa vuit horts de la ciutat i que promou el treball i l’aprenentatge col·laboratiu.
  • la xarxa de recuperació de Terres – Comunal de terres de secà “Entre Feixes”, un grup de gestió comunal de terres de secà que vol tornar a fer productives feixes d’oliveres, ametllers, vinya i plantes silvestres.
  • la xarxa d’intercoopreació sectorial entre dissenyadores i empreses del tèxtil formada per 8 dissenyadores on compartir coneixements i posar solució a problemàtiques tècniques, entre d’altres.
  • l’enxarxament i disseny inicial per la reactivació d’un obrador tèxtil comunitari
  • l’activació del suport mutu i l’autoorganització de les treballadores del sector de la llar i de les cures, i en l’entorn de la salut mental i la criança.
  • un procés de diagnosi i foment de la intercooperació i el suport mutu entre comerciants i amb entitats del barri Plaça Catalunya – Saldes
Altres projectes que s’ha reforçat
  • Propers a la Balconada i Propers al Xup, dos projectes de suport mutu per millorar la qualitat de vida de les persones més grans i soles del barri de La Balconada i al Xup (Pare Ignasi Puig).
  • Connectem, un projecte de recuperació d’ordinadors i formació en informàtica, i suport recerca de feina a famílies vulnerables.
Un munt d’accions de formació i divulgació

Des de la Comunalitat també s’han organitzat tota mena d’activitats per enfortir l’organització col·lectiva, des de processos de formació sobre bones pràctiques i intercanvis amb experiències que aportin eines d’utilitat a jornades per visibilitzar i fomentar les economies comunitàries, la intercooperació i el suport mutu.

Entre les activitats més destacades durant aquests primers dotze mesos trobem l’organització del 1r Congrés de les Economies Comunitàries Manresa, amb xerrades, taules i tallers temàtics per abordar la transició ecosocial; les rutes històriques de l’activisme històric i el suport mutu o les diferents jornades de treball conjunt entre la xarxa d’horts socials i comunitaris.

Reptes pel nou curs

De cara als pròxims mesos, es treballarà per obrir espais de debat i treball temàtics entre els col·lectius i entitats de la ciutat per a donar resposta als reptes de la transició ecosocial des de l’autoorganització ciutadana i per a la creació de xarxes d’acció col·lectives.

També, reforçar i impulsar projectes concrets, com la xarxa de suport entre horts socials i comunitaris, la recuperació de terres de secà per a ús comunal, vincular la nova cuina comunitària a aquests projectes i les cooperatives de consum, els productors locals, i els projectes socials i comunitaris de la ciutat o fer realitat i viable l’obrador tèxtil i comunitari, entre d’altres.

I sobretot, seguir fent difusió de les Economies Comunitàries o de suport mutu a Manresa.

Podeu veure més informació a la memòria d’activitats de la Comunalitat.