ÀMBITS

Sobirania Alimentària

Des d’aquesta línia de treball pretenem reforçar, crear o enxarxar iniciatives d’ajuda mútua en l’àmbit de l’agroecologia i la sobirania alimentària.  

Horts socials, comunitaris o escolars

Cooperatives i grups de consum conscient

Xarxes d’intercanvi o de moneda social

Associacions agroecològiques o de productores

També treballem per revaloritzar béns comuns urbans com la sèquia de Manresa, un sistema de regadiu històric en procés d’abandonament però clau en l’assolimment de la sobirania alimentària de la ciutat.

Xarxa d’Horts Socials i Comunitaris de Manresa

Els horts socials i comunitaris són iniciatives imprescindibles en la creació de resiliència urbana perquè, per una banda, treballen la sobirania alimentària i l’empoderament de les persones al saber cultivar el seu propi menjar i, per l’altra, promouen el teixit social i la pràctica del suport mutu i el compartir.

Des de l’enxarxament es pot fer un salt d’escala en aquests aspectes. Per exemple, compartint eines i coneixements entre horts, cooperant per a aconseguir fems o compost de manera conjunta, organitzant jornades de tornalloms o formacions d’interès comú, etc. En resum, fent més senzill el cuidar la terra.

Actualment la xarxa la conformen 8 horts de la ciutat, que es poden situar en aquest mapa. Vols conèixer millor aquestes experiències d’agricultura urbana? Hem creat aquest fulletó per a presentar-les!

Quins són els horts socials i comunitaris de Manresa? Vols crear un hort comunitari?

Entre Feixes. Comunal de terres de secà

En un context d’encariment de la vida i els aliments, en que aquests poden arribar a fer milers de quilòmetres per a arribar a taula, recuperar terres abandonades del mosaic agrari local (o evitar-ne el seu abandó) és una declaració d’esperança.

Amb aquesta intenció s’ha creat el col·lectiu Entre Feixes, un grup de gestió comunal de terres de secà que vol tornar a fer productives feixes d’oliveres, ametllers, vinya i plantes silvestres properes a la ciutat.

La ciutadania responsabilitzant-se de la seva alimentació de forma comunitària? Repliquem-ho a cada barri, a cada poble, per un futur sobirà i agroecològic!

Pla d’Acció per a la Transició Agroecològica de Manresa

Des de la Comunalitat també participem del Grup Motor per a l’elaboració d’un Pla d’Acció per a la transició agroecològica de la ciutat que està impulsant l’Ajuntament de Manresa des de l’Anella Verda.

Consulta la diagnosi tècnica